
Trusa de prim ajutor pentru iepuri și rozătoare
Elemente trusa de prim ajutor
Desigur că niciun proprietar de animale nu își dorește ca companionul lui să se îmbolnăvească, sau să sufere un accident, însă este inevitabil ca la un moment dat să nu apară vreo urgență minoră, sau majoră. Atunci când ne mărim familia cu un iepure, sau cu un rozător (sau, poate, chiar doi, sau mai mulți), vrem să fim pregătiți, așa cum am fi pentru orice alt membru al familiei. Pe lângă achiziționarea hranei optime pentru fiecare specie și a obiectelor necesare întreținerii acestora, ar trebui să avem în vedere și constituirea unei truse de prim ajutor, pentru a fi pregătiți pentru cele mai comune situații neplăcute, care pot apărea.
Mulți proprietari au impresia că acest lucru nu este ceva de care ar trebui să se îngrijoreze, în special în cazul animalelor tinere, însă, vă pot spune, din experiența proprie că, atunci când va surveni o urgență, veți fi fericiți că v-ați pregătit din timp. De asemenea – tot din experiența proprie – este foarte posibil, ca atunci când apare o problemă de sănătate cu animalul dumneavoastră de companie, acest lucru să se întample fie noaptea, fie în week-end, atunci cand nu puteți lua legătura cu medicul veterinar curant al animalului și când nu puteți da o fugă până la magazin/farmacie pentru a lua cele necesare. Pregătirea pentru astfel de situații poate salva viața animalului dumneavoastră!
DISCLAIMER!!! Acest articol nu are rolul de a înlocui consultația medicului veterinar! Numai acesta poate stabili un diagnostic pentru animalul dumneavoastră și poate recomanda un tratament adecvat Vizita la medicul veterinar este obligatorie și trebuie efectuată în cel mai scurt timp posibil, atunci când iepurele, sau rozătorul nostru suferă de o problemă de sănătate! Prezentul articol are doar rolul de a oferi informații generale, legate de cele mai frecvente boli ale acestor specii și de primul ajutor, ce li se poate acorda la fața locului, până când animalul ajunge la o clinică veterinară!
Mai jos, prezentăm o listă cu lucruri pe care trebuie să le aveți la îndemână în kit-ul de prim ajutor. Unele sunt lucruri comune, pe care probabil deja le aveti în casă, însă, multe dintre ele pot fi procurate de la farmacia veterinară, sau online, de pe site-uri precum ”Amazon”. Deoarece multe din aceste produse au termen de valabilitate limitat , aveți grijă să le înlocuiți înaintea datei de expirare.
Este recomandabil să le păstrați pe toate la un loc, într-o geantă, sau într-o cutie, pentru a le găsi ușor în caz de urgență.
• Contactul clinicii veterinare specializate în tratarea animalelor exotice – Dacă aveți cartea de vizită a clinicii la care obișnuiți să mergeți cu animalul, adaugați-o în kit, sau scrieți datele de contact pe o foaie de hârtie.
• Comprese sterile
• Tifon
• Vetrap (bandaj elastic autoadeziv)
• Q-tips (bețișoare de urechi)
• Foarfecă cu vârful rotunjit – pentru a tăia bandajele
• Mănuși de unică folosință – pentru a preveni transferul de germeni
• Spray, sau soluție cu clorhexidină – pentru dezinfecția plăgilor
• Betadină
• Clește de unghii
• Nailsafe – pudră antihemoragică pentru a opri sângerarea de la nivelul unghiilor. Se poate folosi de asemenea și amidonul. A nu se aplica pe alte plăgi, doar pe unghii.
• Seringi de 10ml și 1 ml – În cazul în care iepurele, sau rozătorul dumneavoastră se oprește din mâncat veți avea nevoie de ele pentru a-l hrăni și hidrata forțat, pentru a preveni apariția stazei gastrointestinale. Seringa de 10ml se va folosi pentru administrarea hranei, iar cea de 1ml pentru administrarea medicamentelor.
• Oxbow Critical Care Herbivore / Rodicare Instant – Aceste suplimente alimentare sunt utile pentru hrănirea forțată, conținând nutrienții de care are nevoie animalul. Se amestecă cu apă și sunt gata de administrat.
• Simeticonă (Espumisan 100mg/ml pentru copii) – staza gastrointestinală poate fi cauzată de acumularea de gaze la nivelul stomacului, sau tractului digestiv. Se pot administra câte 0,7ml/kg din oră în oră, timp de 3 administrări consecutive, apoi la fiecare 8-12h, în funcție de recomandarea medicului veterinar.
• Termometru digital cu vârf flexibil – Pentru că temperatura corporală a animalului poate crește datorită stresului (inclusiv cel provocat de drumul către veterinar), este ideal să putem lua temperatura acasă pentru a avea o valoare corectă. Aceasta trebuie măsurată rectal și este ideal sa vă familiarizați și dumneavoastră și animalul cu această manoperă înainte de apariția unei urgențe. Valorile fiziologice ale temperaturii rectale sunt : Iepure 38,0 – 40,0 grade Celsius, Porcușor de Guineea 37,2 – 39,5 grade Celsius, Chinchilla 38,0 – 39,0 grade Celsius
• Unguent pentru lubrefierea termometrului – vârful termometrului trebuie lubrefiat înainte de a fi folosit pentru a lua temperatura animalului
• Pernă electrică – de preferat impermeabilă, pentru încălzirea animalului, în cazul în care devine hipotermic
• Cooling pad – pentru reducerea temperaturii corporale în cazul hipertermiei
• Prosop – este important să avem la îndemână un prosop mare de baie pentru a contenționa animalul în el, în cazul în care este necesar (ex. pentru hranirea forțată)
P.S: De asemenea, cușca de transport este ideală pentru a putea transporta cu usurință animalul la medicul veterinar.
Când trebuie să ajungă iepurele/rozătorul meu la veterinar ?
La fel ca și pisicile și câinii, iepurii, porcușorii de guineea, chinchilele, veverițele degu, sau cele siberiene, hamsterii și șobolanii ar trebui să beneficieze de un consult general bianual. Din moment ce acestea sunt specii de pradă în natură, ele pot masca foarte bine o boală, sau simptom, iar vizitele bianuale la medicul veterinar sunt ideale pentru a descoperi în timp util debutul oricărei maladii, care ar putea trece altfel neobservată. Într-o situație de urgență, existența unei relații stabilită din timp cu un medic veterinar s-ar dovedi extrem de utilă, deoarece veți ști deja la cine să apelați pentru a vă trata animalul.
Dacă situația financiară nu vă permite să oferiți companionului dumneavoastră consultațiile generale bianuale și manoperele profilactice de bază necesare animalului dumneavoastră (ex. vaccinare, deparazitare, sterilizare,etc) ar trebui să vă gândiți serios dacă deținerea unui animal de companie este cel mai indicat lucru pentru dumneavoastră și pentru animal, în momentul de față .
Dacă dețineți un iepure tânar care nu a fost sterilizat sau castrat, va trebui să faceți acest lucru cât mai repede cu putință, atunci când animăluțul va ajunge la vârsta optimă. Sterilizarea/castrarea acestora va ajuta enorm cu lucruri precum învățatul animalului la litieră, problemele comportamentale și de asemenea este esențial pentru prevenirea cancerului uterin la femele de iepure. De asemenea în cazul porcușorilor de guineea este indicat pentru prevenirea chiștilor ovarieni – 75% din femelele peste 3 ani le dezvoltă și pentru prevenirea înmulțirii necontrolate în cazul perechilor mixte ( lucru valabil în cazul tuturor speciilor).
Ce situații de urgență necesită vizita la medicul veterinar ?
Pe lânga consultațiile bianuale de rutină ale animalului de companie, trebuie să ajungeți de urgență la medicul veterinar în următoarele situații:
Dacă au trecut mai mult de 6-12 ore de când acesta nu a mai mâncat, sau nu a mai defecat. Acest lucru poate fi fatal pentru un iepure, sau un rozător și necesită tratament imediat.
Dacă acesta este rănit
Dacă comportamentul acestuia suferă modificări, care vă fac să suspectați că este bolnav (ex.modificarea mobilității, schimbarea apetitutului, letargie)
Incisivi crescuți anormal, sau în afara ocluziei
Diaree, sau scaune moi
Urină de culoare roșie
Strănut, sau secreții nazale
Respirat cu gura deschisă
Hipersalivație
Înclinarea capului într-o parte, sau crize de tip epileptiform
Articol întocmit de
Dr. Mihai Măcinic DVM
Clinica Veterinară Falcon Vet