• 06 OCT 14
  • 0

  Toaletare caini si alte animale…un adevarat ritual

  Toaletarea animalului dumneavoastră…Un adevărat ritual

  Autor: Dr. Ruxandra Zaharia

  Îngrijirea unui animal reprezintă modul dumneavoastră de iubire

  Toaletare Pisica

   

  Sesiunile de îngrijire de rutină permit examinarea blănii, dinților, ochilor, urechilor și ghearelor. Prin toaletare/cosmetizare/igienizare, putem menține starea de sănătate a blănii, evităm ruperea unghiilor în urma unor accidente, evităm apariția otitelor, protejăm zona ochilor de eventuale infecții dermatologice sau putem programa un detartraj la timp, înainte ca tartrul să producă afecțiuni dentare.

  Discutați cu medicul veterinar despre manoperele de îngrijire și toaletare ale animalului dumneavoastră. În funcție de rasa, talie, sex, medicul vă va oferi toate informațiile necesare pentru sesiunile de toaletare.

  Și pisicile pot fi îmbăiate!

  Chiar dacă pisica este un animal curat, care își face cu minuțiozitate toaleta zi de zi, sunt momente când, în entuziasmul jocului ajunge în locuri prăfuite, iar blănița sa își pierde din frumusețe și trebuie curățată si îngrijită corespunzător de către stăpân.

  Pentru pisicile cu par scurt: puteți opta pentru șampon uscat, care se aplică direct pe blană și care ajută la reîmprospătarea aspectului acesteia. Astfel, blana pisicii va avea suplețe și luciu. Pisicile iubitoare de îmbăieri, pot beneficia de o șamponare ”ca la carte”. Rugați medicul veterinar să vă ajute să găsiți șamponul potrivit pentru pisica dumneavoastră.

  De asemenea, medicul va stabili frecvența îmbăierilor. Apa trebuie să fie călduță, iar imediat după clătire va fi uscată bine (prosop, foen) și ținută într-o cameră lipsită de curenți de aer. Chiar dacă pisica dumneavoastră are păr scurt, nu ezitați să o periați. Puteți folosi o mănușă destinată acestui scop și sesiunile de mângâiat se pot transforma într-o adevărată artă a periajului zilnic.

  Pentru pisicile cu par lung: Pot fi cu adevărat o provocare. Principalul obiectiv este periajul zilnic. Menține blana descâlcită, aerisită și ajută la menținerea sănătății pielii.
  Pisicile cu păr lung pot necesita șamponări mai dese decât în cazul pisicilor cu păr scurt. Discutați cu medicul veterinar dermatolog despre îngrijirea acestui tip de blană.

  Anumite rase de pisici (Ex. Sfinx), necesită o toaletare deosebită.  Sfatul unui medic veterinar dermatolog vă poate îndruma către un protocol de toaletare special adaptat pentru pisica dumneavoastră.

  Toaletarea oculară și curățarea urechilor, nu trebuie să lipsească din ritualul de îngrijire al pisicii dumneavoastră. Puteți opta pentru șervețele special destinate toaletării oculare, iar pentru urechi un medic vă poate indica un detergent de curățare, care poate fi folosit pe termen lung pentru menținerea igienei locale.

  Toaletare Caini

   

  Chiar dacă aveți un câine care nu este tocmai prietenos la cosmetică, sau se ascunde când vede peria și care în nici un caz nu este fericit când observă soluția de curățat urechi, acest lucru nu trebuie să vă descurajeze. Încercați să transformați sesiunile de toaletare într-o adevărată joacă. Câinele trebuie să se simtă bine la periat și să se relaxeze. În cazul raselor mici, puteți alege poziționarea animalului pe o masă. Acest amănunt îl va descuraja să fugă de la periat.

  Curățarea urechilor nu trebuie să mai fie un exercițiu greoi. Discutând cu medicul dumneavoastră, puteți alege o soluție de curățare care nu necesită îndepărtarea ei din canalul auditiv, fiind necesară doar administrarea soluției in urechi, un masaj la baza pavilioanelor și apoi câinele își poate scutura capul, exercițiul fiind terminat în acest fel.

  Îngrijirea atentă a blănii, a unghiilor, vidarea glandelor perianale, examinarea danturii și curățarea urechilor, toaletarea ochilor, nu fac decât să participe la menținerea stării de sănătate a animalului dumneavoastră și permit depistarea precoce a unor simptome de boală.

  În cazul în care dețineți o rasă de câine cu o blană pretențioasă și care necesită o atenție deosebită, este de preferat să vă adresați unui cosmetician specializat (groomer). Sunt rase care necesită un anumit tip de tunsoare sau care trebuie trimate. Periajul zilnic se adresează în schimb oricărei rase, fie cu păr scurt, fie cu păr lung. Studiile au arătat că un periaj eficient durează minim 10 minute și este efectuat zilnic.

  Eliminarea suvițelor lungi din jurul ochilor previne apariția problemelor oftalmologice cu cauze iritative și oferă un plus de confort câinelui dumneavoastră. Aceste fire lungi trebuie tunse . Nu vă apropiați cu obiecte ascuțite de ochii câinelui. Va trebui să apelați la asistență profesională!

  Lăcrimarea abundentă poate deveni o adevărată problemă. Pe lângă aspectul inestetic, acea hiperpigmentație maronie care apare în jurul ochilor, poate ascunde diverse patologii de natură dermatologică. În acest caz, este de preferat să vă adresați unui dermatolog veterinar în vederea unei examinări clinice. Modul de toaletare în astfel de cazuri, este adaptat în funcție de simptomele pacientului.

  Acele urechi lungi și clăpăuge sunt tare drăgălașe, dar acoperă canalul auditiv creând un mediu umed, cald și nu permit aerisirea. Datorită acestui fapt câinele poate suferi de infecții cronice rebele la tratament. Infecțiile otice trebuie depistate la timp și tratate corespunzător. O curățare săptămânală a urechilor, nu trebuie să lipsească din ritualul general de toaletare.

  O atenție deosebită se acordă părului de la nivelul canalului auricular.
  Acesta se poate îndepărta cu o pensă/pensetă/chiar și cu vârful degetelor. Cereți sfatul cosmeticianului/medicului veterinar despre această manoperă. Acest tip de toaletare se execută de câte ori este nevoie. Urechea câinelui dumneavoastră trebuie să fie curată, fără fire de păr care acoperă canalul auditiv și să nu miroasă.

  Problemele dentare ale câinilor sunt foarte comune. Verificarea danturii regulat vă va ajuta să depistați din timp diversele afecțiuni. Veterinarul dumneavoastră vă poate arăta cum să curățați dantura câinelui cu periuța și pasta de dinți special concepute pentru câini.

  Câinele adult este posibil să nu accepte acest tratament, așa ca ar trebui să începeți acomodarea de la o vârsta fragedă. Folosirea apei de gură cu substanțe antiseptice, poate reprezenta o altă variantă de menținere a igienei bucale. Alimentația câinelui dumneavoastră are rol important în apariția tartrului dentar. Tartrul dentar impune de obicei efectuarea unui detartraj. Chiar dacă este o manoperă care necesită tranchilizare, este nedureroasă, rapidă și eficientă pentru îndepărtarea tartrului.

  Șamponarea câinelui

  CUM? CÂND? DE CÂTE ORI?

  Fiecare medic veterinar își expune părerea despre numărul îmbăierilor pe an, făcând astfel acest subiect unul controversat și neclar pentru proprietari. Considerăm că fiecare pacient-câine trebuie să aibă un protocol de îmbăiere personalizat.

  Depinde de stilul de viață al câinelui, rasa și lungimea blănii. De exemplu, un York Shire Terrier care doarme cu stăpânul lui în pat, va fi îmbăiat mult mai des decât un Ciobănesc german care stă numai în curte.

  Frecvența îmbăierilor și alegerea șamponului potrivit ar trebui stabilite de către medicul veterinar. Șamponările terapeutice fac un subiect aparte și sunt stabilite de către medicul veterinar dermatolog. Îmbăierea ajută la îndepărtarea părului mort și a mizeriei (decontaminarea bacteriană prin șamponarea cu un antiseptic, este necesar să fie executată mai des în cazul câinilor care conviețuiesc cu copii în casă). De obicei, 4-5 băi pe an sunt suficiente pentru majoritatea câinilor. În general, îmbăierea este plăcută și de asemenea vă ajută să faceți un control general al stării de sănătate al blănii și al pielii. Dacă totuși câinele dumneavoastră nu acceptă îmbăierea la domiciliu, puteți încerca salonul de cosmetică.

  Unghiile

  Tăierea unghiilor, o adevărată provocare! Daca aveți un câine tânăr încercați să îl obișnuiți cu atingerea pe lăbuțe și pe degete; câinii adulți se pot obișnui foarte greu și deseori sunt complet necooperativi din cauza fricii. În ciuda protestului, unghiile trebuie tăiate. Dacă acestea sunt prea lungi se pot ciobi, lăsând la suprafață patul moale al unghiei. Mersul pe unghii lungi poate fi foarte dureros și poate conduce la diverse probleme de sănătate. Unghiile foarte lungi, se răsucesc și intră în pernițe; este un proces dureros pentru câinele dumneavoastră.

  Vizitele regulate la cabinetul veterinar vor rezolva această problemă. Însă, medicul veterinar vă poate arăta cum se practică această manoperă, cum să evitați accidentele (atingerea vaselor de sânge care trec prin fiecare unghie) și eventual puteți apela la sfatul unui specialist în comportamentul canin, să vă învețe câteva trucuri utile pentru abordarea unui câine greu de stăpânit în astfel de situații.

  Tăierea unghiilor se va efectua de câte ori este necesar, fiecare pacient având un ritm de creștere diferit al unghiilor.

  Vidarea glandelor perianale

  Majoritatea posesorilor de câini nu își fac un obicei din a verifica această zonă, deși este un aspect important al procesului de toaletare. De-o parte și de alta al anusului, câinele are câte o glandă, a cărei secreție este teoretic eliminată în momentul defecării. Rolul acestor glande este de a elabora feromonii caracteristici speciei. Deseori, vidarea fiziologică a glandelor nu se produce, așa că este de preferat ca cel puțin o dată pe lună stăpânul/medicul/cosmeticianul să curețe corespunzător aceste glande.

  O toaletare atentă, poate înlătura neplăcerea cauzată de secreția glandelor, care este foarte urât mirositoare. Manopera nu este dureroasă și nici complicată, astfel încât proprietarul o poate efectua la domiciliu. După vidarea glandelor, este de preferat ca zona perianală să fie spălată cu apă călduță și săpun. Acest procedeu va înlătura mirosul neplăcut.

  În cazul în care observați orice problemă la nivelul glandelor perianale (secreție purulentă galben/verzuie, fistule etc) trebuie să vă adresați de urgență medicului veterinar.
  O atenție deosebită se acordă și blănii de la acest nivel. Câinilor cu blana lungă le pot ramane fecale agățate în părul ce înconjoară anusul.

  Vizita la medicul veterinar și sfaturile acestuia despre toaletarea animalului dumneavoastră, va transforma tot acest protocol, complicat și laborios, într-un ritual plăcut pe care îl puteți face cu ușurință la domiciliu.

  Dr. Ruxandra Zaharia

  Lasă un comentariu →

Lasă un comentariu

Anulează