• 06 DEC 18
  • 0

  Stomatologie iepuri și rozătoare, patologie și tratament

  Stomatologie iepuri și rozătoare

  Patologia dentară este cea mai frecventă cauză a prezentării iepurilor şi rozătoarelor la medicul veterinar, deşi nu întotdeauna acest lucru este evident din prima.

  Anorexia, pierderea în greutate, umflăturile sau deformările faciale, secreţiile oculare, lipsa comportamentului de grooming, acumularea perianala de cecotrofe ar trebui sa alarmeze medicul veterinar curant despre posibilitatea unei patologii dentare, iar un examen stomatologic complet ar trebui efectuat de îndată.

  Chiar şi în cazul iepurilor şi rozătoarelor fără semne clinice evidente, examenul stomatologic ar trebui inclus în cadrul consultaţiei generale deoarece diagnosticul şi tratamentul precoce prezintă un prognostic mult mai favorabil.

  Cauza principală a apariţiei bolii dentare dobândite la rozatoare este reprezentată de regimul alimentar necorespunzător (o alimentaţie corespunzătoare are un procent de minim 80% fân acesta fiind principalul aliment ce ajută la tocirea dinţilor).

  stomatologie-iepuri-rozatoare-figura1

  Din nefericire majoritatea cazurilor se prezintă de regulă mult mai târziu, când boala dentară este avansată (de regulă atunci când iepurele, porcul de guineea, chinchilla sau degul nu mai mănâncă ), iar tratamentul paliativ este singura soluție fără a mai fi posibilă vindecarea completă. Un procent majoritar din cazurile de boli dentare pot fi prevenite printr-o dietă  bogată în fibre naturale de calitate, astfel educarea proprietarilor fiind vitală.

  Cele mai frecvente simptome sunt :

  • Anorexia
  • Pierderea în greutate
  • Deformări la nivelul feţei
  • Secreţii oculare
  • Lipsa toaletării
  • Acumularea de cecotrofe perianal
  • Miază
  • Sialoree
  • Elongaţia incisivilor
  • Apetit selectiv
  • Stază gastrointestinală
  • Exoftalmie
  • Secreţii nazale
  • Dispnee
  • Simptome dermatologice
  • Simptome digestive

   

  stomatologie-iepuri-rozatoare-figura2

  Examenul dentiţiei va fi făcut iniţial de către medicul veterinar folosind instrumente specializate pentru vizualizarea cavităţii bucale la rozătoare (depărtătoare bucale, otoscop, endoscop) pentru a observa modificările grosiere de la nivelul dinţilor (malocluzie evidentă, elongaţia incisivilor sau molarilor, spini iritativi, etc.).

  O examinare completă va fi efectuată mai apoi pe animalul sedat pentru a putea inspecta pe îndelete fiecare structură de la nivelul cavităţii orale.

  În cazul modificărilor ce indică o boală dentară sau suspiciunii existenţei acesteia, medicul veterinar va solicita efectuarea unui set de radiografii dentare (întotdeauna minim 5 sau 6 expuneri) sau chiar a tomografiei computerizate (examen CT) pentru a putea evalua eventualele modificări de la nivelul rădăcinilor dentare, alveolei dentare sau structurilor adiacente ( mandibulă, maxilă, cavitate nazală, eventuale abcese, etc.).

  stomatologie-iepuri-rozatoare-figura3

  În funcţie de modificările stomatologice diagnosticate, se va începe apoi tratamentul curativ ( acolo unde este posibil) sau dacă nu cel paleativ pentru a permite animalului să îşi folosească dantura cât mai normal posibil. Astfel vor fi efectuate manopere precum : reducerea coronara a incisivilor, extracţia incisivilor, ajustarea molarilor ( reducţia coronara a molarilor), exctracţia de molari, tratamente de canal, ablaţia abceselor mandibulare, maxilare sau retro-orbitale, marsupializarea abceselor, tratamentul durerii şi a infecţiilor şi diferite alte manopere de chirurgie oro-maxilo-facială.

  Investigaţii obligatorii înainte de fiecare intervenţie stomatologică la rozâtoare :
  – Consult clinic complet
  – Radiografii dentare (minim 6 expuneri) +/- computer tomograf dacă e cazul
  – Analize preoperatorii (minim 6 parametrii biochimici, ideal 12 +/- hemoleucograma)
  – Sumar urinar
  – În cazul lipsei apetitului şi/sau lipsei defecării hrănire forţată înainte de intervenţie şi reluarea normală a defecării cu minim 72h înainte de intervenţie. În cazurile avansate, sau în cele în care animalele sunt cahetice şi nu se hrănesc corespunzător de mult timp această perioadă se extinde până la 7-10 zile

  Investigaţii suplimentare ideale (dar nu obligatorii) sau care pot deveni obligatorii la cererea medicului:
  – Radiografii toraco-abdominale ( minim 2 expuneri)
  – Examen cardiologic
  – Ecografie abdominală
  – Serologie Encephalitozoon cuniculi +/- Toxoplasma gondii (pentru iepuri şi porci de Guineea)

  În ziua intervenţiei chirurgicale animalul va trebui să manance până în momentul în care intră în sala de chirurgie şi trebuie să fie într-o condiţie fizică bună. (intervenţiile stomatologice nu reprezintă o urgenţă iar din acest motiv este obligatoriu ca animalul să fie stabilizat înainte şi să fie într-o stare de întreţinere cât mai bună. În cazul în care animalul nu se hraneste singur, acesta va fi hrănit forţat atâta timp cât este nevoie).

  Hrănirea forţată se va face folosind Rodicare Instant (1 plic / kg animal / zi) sau Oxbow Critical Care sau Emeraid Intensive Care sau în cazuri excepţionale cu hrană peletată dată prin blender şi amestecată cu apă.

  Absolut toate intervenţiile stomatologice se fac sub anestezie inhalatorie pentru a reduce pe cât posibil riscurile anesteziei (riscul de deces în timpul anesteziei este de 1,4% la iepuri, 2,1% la chinchille şi 3,4% la Porcuşori de Guineea, aceste procente fiind valabile pentru animalele sânătoase, la cele cu alte probleme acest risc fiind mai mare)

  În timpul intervenţiei molarii şi crestele acestora vor fi ajustaţi folosind freze stomatologice speciale, se vor face extracţiile dentare necesare şi se vor exciza abcesele formate (acestea se vor marsupializa lăsând zona deschisă pentru a fi aplicat tratament local zilnic).

  După tratamentul stomatologic sau chirurgical, următorul pas de o importanţă crucială este reprezentat de modificarea dietei animalului astfel încat să conţină o cantitate optimă de fibre pentru a permite tocirea fiziologică a dinţilor (un procent de peste 80% din dieta animalului va fi reprezentat de fân pentru a preveni apariţia sau dezvoltarea bolilor stomatologice).

  În cadrul clinicii noastre, toate aceste manopere sunt efectuate de către personal specializat în tratarea bolilor dentare la iepuri şi rozătoare, folosind tehnici de ultimă oră şi aparatură adecvată, toate manoperele fiind efectuate sub anestezie inhalatorie pentru siguranţa şi confortul iepurelui sau rozătorului dumneavoastră.

  Recontrolul stomatologic se va face obligatoriu la fiecare 6 săptămâni pentru animalele diagnosticate şi de 2 ori pe an la cele sănătoase.

  Articol întocmit de Dr. Mihai Măcinic,
  Clinica Veterinară FalconVet.

  Lasă un comentariu →

Lasă un comentariu

Anulează