• 12 APR 12
  • 2

  Marea dihoriada. De ce poate fi dihorul animal de companie (Hotnews)

  In ultimii ani, pe post de animale de companie, sunt viețuitoare care de care mai neobișnuite: șerpi, iguane, șobolani, scorpioni, porcușori, ciori. Va așteptați ca și dihorul sa se numere printre acestea?

  Ei bine, în România sunt cam 250 de proprietari de dihori. Stăpânii se jura ca nu miros deloc dacă sunt castrați, nu mănâncă pui, iar ca animale de companie sunt minunate. Duminica trecuta, 30 de posesori de dihori si animalutele lor – unu, doi, trei, după caz – s-au întâlnit la o clinica din București și au organizat „Marea Dihoriada” pentru a se bucura de micuțele creaturi. Daca un dihor vi se pare mult, imaginați-vă cum sunt 30 de dihori la un loc!

  Prima dihoriada a fost organizata acum un an, în martie anul trecut. A fost un eveniment organizat la inițiativa site-ului dihori.ro și a clinicii Falcon Vet. Aceasta este a patra editie. Comunitatea de dihori este in crestere. La fiecare „Dihoriada” participa 30-35 de dihori. In tara sunt cam 250 de proprietari de dihori, dar sunt din alte orase si nu pot ajunge la eveniment. Scopul evenimentului, in afara de faptul ca ne distram foarte tare este sa pastram legaturile stranse in comunitate. Cel mai important lucru este partea legata de sanatate. Se discuta teme legate de alimentatie, de crestere, de suplimente, pe care oamenii trebuie sa le știe. Patologia dihorului este diferita de cea a câinilor și pisicilor. Sunt afecțiuni specifice care trebuie sa fie cunoscute„, spune Roxana Neagu, reprezentanta site-ului dihori.ro, unul dintre organizatori.

  Roxana a venit la „Dihoriada” împreună cu cei doi dihori ai sai, Pif si Lilu.

  Ea susține ca tot ceea ce se spune despre aceste animale sunt prejudecăți: „Dihorul domestic nu este cel care mananca gaini, la tara. Acela este dihorul salbatic, care este foarte agresiv, un pradator feroce, care mananca gaini. Dihorii domestici sunt obișnuiți cu oamenii, mănâncă totuși carne, dar nu manca pui sau porumbei. Miros atunci când nu sunt sterilizați, mai ales masculii. Nu poți sta lângă un mascul în călduri. Miroase cumplit. Noi sterilizam dihorii. Eu sunt fericita ca am dihor acasa. Din punctul meu de vedere dihorul este un animal de companie foarte ok. Nu iti solicita foarte mult timp, nu trebuie sa-l scoți la plimbare. Dorm foarte mult, cam 20 de ore pe zi. Este ok daca il scoti la plimbare o data pe luna. Ies cu el in lesa, pe strada. Prefer sa-l scot noaptea pentru ca, dacă ies cu ei în parc, este tot parcul calare pe mine. Sunt multi oameni care nu cunosc animalul si vin sa întrebe ce mănâncă, ce face„.

  De ce ți-ai lua un dihor
  Proprietarii argumentează:
  – nu lasă par pentru ca nu năpârlește decât de doua ori pe an. Fata de o pisica este mult mai bine;
  – nu scoate niciun sunet și nu deranjează vecinii;
  – se creste foarte ușor, doarme 20-22 de ore pe zi;
  – este un animal pentru o persoana sau o familie care nu poate să-și asume prea multe obligații;
  – un dihor trăiește 6-8 ani;
  – nu mănâncă mult, deci nu costa foarte mult întreținerea lui;

  Ce boli se transmit de la dihori la oameni
  Doctorul Boncea spune ca singura boala care se transmite de la dihor la om este turbarea, dar nu se pune problema pentru ca sunt vaccinați.

  Surprinzator, de la om la dihor se iau boli.  In ultima vreme, cu valul acesta de gripa, am avut o gramada de dihori bolnavi, care s-au îmbolnăvit de la spital. Avem 90 de pacienți dihori, din București și din tara„, spune doctorul.

  Mai multe detalii despre „Marea Dihoriada”, pe Hotnews (un articol de Catiusa Ivanov).

  Lasă un comentariu →
 • Adăugat de cameliape 08/03/2015, 17:31

  Buna ziua ! poate cineva sa imi spuna care ar fi costurile aproximative pentru ingrijirea unui astfel de animal si de ce vacinuri ar nevoie? Multumesc !

  Replica →
 • Adăugat de Maripe 12/09/2016, 20:45

  O femela nu moare daca e in calduri.
  Moare daca o lasi mult timp fara mascul.Exista posibilitatea de a-i face o injectie si gata…nu e necesara sterilizarea (aceasta poate provoca probleme de sanatate cu timpul)

  Replica →

Lasă un comentariu

Anulează