• 06 OCT 14
  • 0

  Giardioza la carnivore

  Autor: Dr. Andra Branzea

  Giardia lamblia cunoscută de asemenea și sub numele de G. duodenalis sau G. intestinalis este un protozoar flagelat ubicvitar, care poate fi găsit în sol, alimente, râuri, lacuri, bălti și acumulări de ape care stagnează.

  Este un patogen care determină adesea infecții subclinice (fără semne clinice vizibile) sau o ușoara modificare a consistentei scaunului, iar alteori se exprimă prin sindrom diareic recurent.
  Prevalenta infestării la câini poate ajunge la 8% cu o creștere de 36-50% în rândul puilor cu vârsta de pana în 3-6 luni, iar în canise ajunge pana la 100 %. In rândul pisicilor prevalenta este mai scăzută decât în cazul câinilor.

  Ciclul biologic al Giardia spp. prezintă doua forme: o forma fragilă (trofozoitul), care există în tractul intestinal al animalelor și oamenilor infestați și o forma rezistentă (chistul) care este eliminată prin fecale în mediul exterior de către animalele/oamenii infestați.

  Cum poate contacta câinele / pisica acest protozoar?

   

  Transmiterea se realizează prin ingestia alimentelor sau a apei contaminate cu chisturi, acestea rămânând viabile aproximativ câteva luni într-un mediu cu umiditate crescută.
  După ingestia chisturilor, acestea se vor rupe și vor elibera trofozoiții care vor ajunge intestinul subțire unde se vor atașa mucoasei. Datorită acțiunii asupra mucoasei intestinale se vor produce schimbări în consistenta scaunului.

  In mucoasa intestinală trofozoiții se vor transforma în chisti care vor fi eliberați intermitent prin fecale în mediul exterior, fiind o sursă de infecție pentru alte animale.
  Giardioza este o boala des întâlnită în mediile intens populate precum canisele/felisele, pet-shopurile sau adăposturile pentru animale.

  Care sunt semnele clinice ale giardiozei la carnivore?

   

  Majoritatea animalelor infestate nu prezintă semne clinice. Când semnele clinice sunt prezente, cel mai adesea sunt reprezentate de scaun moale sau diareic.

  Acești paraziți se atașează peretelui intestinal și produc distrugeri ale mucoasei, acesta fiind motivul apariției unei diareei acute, urat mirositoare. Scaunul poate varia de la o consistentă moale pana la cea apoasa, cu exces de mucus, adesea prezintă o culoare cu tenta verzuie și ocazional poate să conțină sânge. Câinii infestați pot prezenta vomă, iar semnele clinice persistă timp de câteva săptămâni. In acest timp, animalul pierde în greutate dacă este adult și respectiv stagnează în creștere dacă este pui.

  Giardioza nu este o afecțiune care poate pune în pericol viața animalului cu excepția celor cu sistemul imunitar imatur sau a celor imunocompromisi.

  Cum este diagnosticată giardioza carnivorelor?

   

  Deși pot fi observate prin efectuarea unui uzual examen coproparazitologic din fecale, se recomandă efectuarea unui test care detectează antigenele specifice Giardia spp. Chistii care pot fi detectați prin examenul coproparazitologic sunt eliberați în fecale intermitent, de aceea, utilizat singur, acesta nu este considerat o metodă de diagnostic eficace.

  Cum este tratată giardioza carnivorelor?

   

  Tratamentul poate fi efectuat cu antibiotice din clasa derivaților nitroimidazolici, respectiv metronidazolul administrat timp de 5 zile, el poate fi folosit și în combinație cu fenbendazolul (o substanță conținută în anumite comprimate de deparazitare interna a carnivorelor). O alta alternativă o reprezintă combinația prazyquantel sau pyrantel pamoat și febantel (de asemenea, substanțe conținute în anumite comprimate de deparazitare internă) timp de 3-5 zile.
  Terapia se completează cu antispastice, fluidoterapie, probiotice sau antitermice în funcție de tabloul clinic al fiecărui individ.

  Care este prognosticul ?

   

  Prognosticul este favorabil pentru majoritatea cazurilor exceptând geriatricii, animalele debilitate și cele cu sistem imunitar incompetent, aceste cazuri fiind supuse riscului de a dezvolta complicații, inclusiv moartea.

  Cum puteți preveni infestarea animalului pe care îl dețineți?

   

  In primul rând, atunci când călătoriți și doriți sa lăsați animalul în grija cuiva, asigurați-vă că animalul rămâne cazat în locuri unde densitatea de animale nu este mare.
  Evitați să vă plimbați animalul în locuri unde exista fecalele altor animale si foarte important este sa înlăturați fecalele propriului animal din mediul înconjurător deoarece reprezintă o sursă continuă de infestare pentru carnivore și chiar pentru om.

  Atât cat este posibil, nu vă lăsați animalul sa bea apă din surse din mediul înconjurător.

  Recent, a fost dezvoltat un vaccin care conține trofozoiți inactivați. GiardiaVax (Fort Dodge Animal Health) este preparat și licențiat în S.U.A., cu foarte bune rezultate.
  Conform unor studii de specialitate s-a demonstrat ca dieta animalului ar avea și ea un rol important în predispoziția către aceasta afecțiune, astfel o dieta bogată în carbohidrați face ca animalul să fie mai susceptibil către infecția cu Giardia spp. fată de un animal cu o dietă cu un conținut ridicat de proteine.

  Care sunt riscurile pentru proprietari?

   

  Chiar dacă nu reprezintă un risc pentru gazdele umane imunocompetente, toate cazurile infestate cu Giardia spp. trebuiesc tratate ca fiind cu un potențial zoonotic mare.
  De aceea se recomandă ca proprietarii animalelor infestate să sporească masurile de igienă personală, să decontamineze locuința prin utilizarea pe suprafețe a unor dezinfectați pe baza de amoniu, iar la terminarea tratamentului animalului trebuie luată în considerare o decontaminare prin îmbăierea blănii.

  Recomandarea noastră în cazul unor scaune moi sau diareice intermitente este să vă prezentați la medicul veterinar pentru o consultație de specialitate.

  Autor: Dr. Andra Branzea

  Lasă un comentariu →

Lasă un comentariu

Anulează