• 15 OCT 14
  • 1
  Dresaj canin. Cand incepem dresajul si de ce.

  Dresaj canin. Cand incepem dresajul si de ce.

  Autor: Catalin Stanciulescu, specialist Dresaj canin & Psihologie canina (FalconVet)

  Înainte de a aduce un caine în viata ta, ar trebui sa te întrebi dacă se potrivește stilului tău de viata (vei folosi timpul tău pentru construirea unei relații sau vei include cainele în rutina ta zilnica, fără excepție).
  Altminteri, accepta ideea ca îl va schimba. In cadrul procesului de dresaj canin, vechile obiceiuri vor trebui reconfigurate. Construirea unui limbaj comun, comunicarea eficienta, asigura confortul în relația cu companionul tău. In lipsa comunicării structurate, traiul langa un caine poate deveni inacceptabil, iar asta poate pune în pericol sănătatea cainelui sau a proprietarului.

  Dezvoltarea cainelui din punct de vedere comportamental, trebuie sa includă cateva etape indispensabile adaptării sale la un mediu controlat, socialmente, de om. Prezenta mamei pana la sfarsitul celei de-a 7-a saptamani de viata și expunerea la diferiți stimuli, sunt condiții care orientează comportamentul puiului, îl ajuta la integrarea sociala si favorizeaza un proces ulterior de dresaj canin.

  Inca din uterul matern, cățelul e capabil sa perceapă informații despre lumea exterioara. Simțul tactil și cel gustativ pot fi stimulate în timpul vieții fetale. Fatul percepe momentele de neliniște ale mamei cand ele sunt însoțite de contracții uterine. Gustul substanțelor din alimentația mamei, care trec bariera placentara, este și el perceput de fetus.

  O schimbare emoționala este deci posibila înainte de naștere. Putem favoriza dezvoltarea puiului masand si mangaind abdomenul cățelei în ultimele doua săptămîni ale gestației și punand-o la adăpost de orice sursa de stres.

  In timpul perioadei neonatale (primele 10-15 zile din viata) manipulările ușoare, blande au o influenta pozitiva asupra dezvoltării comportamentale ulterioare a cainelui. Va fi mai interactiv, mai curios, mai dispus sa exploreze și sa experimenteze și implicit mai ușor de motivat și controlat.

  După ce-a de-a 7-a saptamana de viata puiul poate fi adoptat. La varsta de 7-8 saptamani, adaptarea la noi condiții de viata se face mai ușor. In perioada imediat următoare, pana la 18 saptamani, informarea e principala preocupare a sa. Ii poți direcționa atenția și antrena sistemul nervos pentru solicitări mai serioase la varsta maturității.

  La varsta de 7-8 saptamani, momentul adopției, cățelul are nevoie sa se simtă în siguranță.

  Dresaj canin

   

  E important ca noua familie sa ii asigure confortul mental. Mancarea și somnul, principalele îndeletniciri ale cainelui pot fi principalele surse de neliniște. Nu lăsați mancarea la discreția puiului și lăsați-l sa doarmă în apropierea persoanelor de care s-a atașat.

  Ulterior va fi necesara inițierea unor exerciții de separare a puiului fata de persoanele de atașament, împiedicand formarea hiper-atașamentului. Cainele va învăța ca despărțirea de cel de care este atașat e temporara și se poate relaxa. Va putea accepta asta și anxietatea de separare nu va apărea.

  Intr-o alta situație, cainele matur, foarte legat de stăpanul sau, se poate percepe pe sine într-o poziție prioritara fata de restul grupului. In absenta stapanului poate incerca sa se impuna pentru accesarea resurselor si in relatiile familiale. In perioada de socializare (3-12 saptamani), cainele dobandește abilități de adaptare: formarea autocontrolului, însușirea regulilor sociale.
  Doar astfel poate deveni un companion agreabil.

  Cand nu dorm, puii se joaca, uneori violent, inacceptabil pentru noi. Învățarea autocontrolului se face prin includerea manipulărilor și condiționărilor în timpul jocului. Cand condiționarea (dresajul) se face prin joaca, prin asocieri pozitive, limitările vor fi integrate în comportamentul normal al cainelui.

  Datorita proceselor de învățare, generalizare și adaptare cainele poate continua procesul de familiarizare cu noutatea. Comparand de fiecare data situația necunoscuta cu ceea ce ii este familiar, reușește cu ușurință sa o asimileze.
  Pe de alta parte, dacă sistemul sau de referință este sărac, orice experienta care nu seamăna cu nimic cunoscut, va fi traumatizanta.

  Pentru ca este atat de importanta prima perioada a vieții unui caine, locul de achiziționare a acestuia devine reperul definitoriu.

  Daca va adresați unui adăpost veți avea sentimentul ca faceți o fapta buna, oferindu-I unui caine abandonat o alta viata. In același timp nu trebuie sa pierdeți din vedere ca mai mult de jumătate dintre cainii abandonați prezintă tulburări de comportament (nu neapărat ireversibile), care necesita implicarea unui profesionist în procesul de reabilitare.
  Un caine abandonat, poate fi un caine ce va dezvolta un atașament cu totul special fata de stapanul sau. Un plus ar fi ideea ca fiecare metis este de fapt o rasa cu un singur exemplar.
  Deții, astfel, un caine unic.

  Crescătorii de caini sunt, în marea lor majoritate, pasionați, entuziasmul lor pentru rasele pe care le cresc pot sa-i conducă, însă, la o lipsa de obiectivitate. In crescătoriile situate în mediul rural, asa cum sunt majoritatea, cainii ar putea suferi de o lipsa de stimulare senzoriala, nefavorabila, în special dacă varsta cățelului depășește 12 săptămani.

  Magazinele de animale sunt profesionalizate și vand căței uneori de calitate și care beneficiază de îngrijirea unui medic veterinar. Totuși unele dintre acestea au practici îndoielnice. Căutați o structura profesionista, garanții și sfaturi; doriți sa aveți posibilitatea de a alege înainte de a va hotărî. Evitați sa cumpărați un cățel fără sa îl puteți evalua sub îndrumarea unui specialist comportamentalist.

  In demersul pentru construirea unei relații cu cainele, în timpul perioadei de socializare, se recomanda stabilirea unui sistem de comunicare.

  Comunicarea se poate face cu ajutorul stimulilor, la nivel olfactiv, vizual, acustic, tactil. Fiecare construcție presupune cunoașterea unor noțiuni despre decodarea micro-comportamentelor și a unor tehnici de stimulare și condiționare. Ajutorul unui comportamentalist/dresor poate fi indispensabil.

  Înțelegerea noțiunilor ce vor fi cuprinse în sistemul de comunicare depinde în mare măsură de capacitatea de concentrare a cățelului. Aceasta este scăzută la 8-12 saptamani și creste pe măsură ce cainele devine tot mai antrenat iar sistemul sau nervos se maturizează.

  Motivația este principalul motor al învățării. Ea determina adoptarea de către caine a unui comportament care, în cea mai mare timpului nu are niciun sens pentru el. La o varstă frageda, motivația este aproape invariabil hrana. Mai tarziu apar atașamentul, joaca din ce în ce mai elaborata, satisfacția pentru recunoștința stăpanului.

  Educarea și dresarea cățelului sunt adaptate la nivelul de dezvoltare neuro-motorie a acestuia. Aceste activități pot fi favorizate încă de la naștere și pot începe din momentul intrării cainelui în noua familie. Educare este un proces în care educatorul anticipează întotdeauna consecințele acțiunilor sale și urmărește întotdeauna rezultatul final.

  Autor: Catalin Stanciulescu, specialist Dresaj canin & Psihologie canina (FalconVet)

  Lasă un comentariu →
 • Adăugat de Madalin Nicolape 05/09/2015, 23:20

  Dragut dar nu am reusit cainele meu nu vrea sa asculte de mine si fac asta de 2 luni, ce pot sa fac???

  Replica →

Lasă un comentariu

Anulează