• 19 DEC 17
  • 0

  Displazia de șold și intervenția TPO la câini

  Ce este displazia de șold?

  Displazia de şold este o afecţiune care se datorează laxităţii crescute a articulaţiei coxo-femurale.
  Displazia de şold netratată provoacă apariţia timpurie a artritei la animalele de companie. Intervenţiile timpurii asupra displaziei de şold includ TPO-ul (Triple Pelvic Osteotomy) şi JPS-ul (Juvenile Pelvic Symphysiodesis). TPO-ul este in general făcut câinilor sub varsta de 1 an, iar JPS-ul câinilor sub vârsta de 20 de săptămâni.

  Care sunt simptomele displaziei de şold la câini?

  Durerea din zona articulaţiei coxo-femurale provoacă schimbări asupra motricităţii animalului, nivelului de activitate si comfortului acestuia.
  In mod normal, aceştia sunt prezentaţi cu semne de displazie de şold când sunt pui şi cu semne de osteoartrită când sunt adulţi.

  Simptomele afectăii articulaţiei coxo-femurale includ : durere la nivelul membrelor posterioare ( mers anormal cu membrele posterioare, cum ar fi favorizarea sprijinului pe unul dintre ele, în defavoarea celuilalt), dificultate în ridicarea din poziţia de şezut, inabilitatea sau dificultăţi în urcarea în maşina, refuzul urcatului sau coborâtului de scări, evitarea efortului fizic si tendinţa de a fi foarte obosit şi nevoia de a sta in poziţie de şezi sau culcat dupa acesta.

  În mare parte din cazuri, câinii au tendinţa de a sari cu ambele membre posterioare când aleargă ( bunny-hop) şi tind să fie mai puţin activi decât alţi câini de varsta lor.

  Cum se pune diagnosticul de displazie de şold

  Displazia de şold se diagnostichează in urma consultului ortopedic şi a examenului radiologic. Pentru acesta, sedarea uşoara a animalului ajută în manipularea acestuia pe masa de radiografie fără a îi provocă durere, deoarece va fi nevoie ca acesta să stea in poziţie dorso-ventrală ( pe spate) cu membrele posterioare întinse la maxim.

  În cazul căţeilor foarte tineri, exista tehnici radiologice speciale pentru diagnosticul displaziei de şold, precum tehnica PennHip pentru evaluarea displaziei de şold la câini până in varsta de 16 săptamani.

  displazie sold caini figura1 falconvet

  Fig.1 – Examen radiologic bazin pentru diagnosticul displaziei de şold. A se observa valorile unghiului lui Norberg de sub 105° (se consideră o articulaţie coxo-femurală normală cea cu unghiul lui Norberg mai mare sau egal cu 105°)

  Ce este TPO-ul?

  Triple Pelvic Osteotomy (TPO) este o intervenție chirurgicală efectuată în special câinilor de talie medie și mare cu displazie de şold clinica in stadiu incipient.

  Scopul intervenţiei este de a elimina laxitatea articulației coxo-femurale, să îmbunătățească congruența articulară și să normalizeze stresul asupra articulaţiei coxo-femurale. Acest lucru ar trebui să ajute să prevină sau să reducă dezvoltarea osteoartritei.

  TPO-ul implică tăierea unor oase din pelvis astfel încât fosa acetabulară să poată fi rotită peste capul femural; oasele tăiate vor fi stabilizate apoi cu o placuţă din titaniu.
  Această intervenție ajută la obținerea unei mai bune acoperiri a capului femural de către fosa acetabulară, eliminând astfel laxitatea articulară.

  Această procedură poate fi făcută simultan la ambele picioare, însa cel mai frecvent se preferă ca aceastea sa fie făcute separat la o distanţă de 6-8 săptamâni. O dată cu apariţia artritei pe radiografii, TPO-ul nu mai poate fi făcut.

  displazia sold caini figura2 falconvet

  Fig.2 – Examen radiologic postoperator după intervenţia de TPO. A se observa diferenţa vizibilă de acoperire a capului femural de către cavitatea acetabulară între membrul asupra căruia s-a intervenit şi cel la care intervenţia nu a avut încă loc

  Ce câini pot fi candidați pentru o astfel de intervenție?

  Candidații pentru TPO sunt de regulă câinii peste 15 kg și peste vârsta de 5 luni, însă rar peste vârsta de 1 an. Dacă laxitatea articulară este observată în urma examenului radiologic fără dezvoltarea de artrită secundară, de regulă TPO-ul reprezintă o opțiune ideală.

  Ce se întamplă dacă câinele meu nu este un candidat bun pentru TPO?

  Din fericire, protezarea de șold sau rezecția de cap femural pot fi opțiuni excelente în cazul câinelui dumneavoastră pentru tratarea displaziei de șold. Acestea elimină durerea și redau funcția articulară la normal.


  Video – recontol la 24 de ore după intervenția de TPO. A se observa faptul că animalul folosește membrul operat imediat după intervenția chirurgicală

  Lasă un comentariu →

Lasă un comentariu

Anulează